top of page
AdobeStock_329377338.jpeg

Hvordan foregår online terapi?

HVAD ER VOR ERFARING MED ONLINE TERAPI?
 

Der er mange fordele ved online terapi, flere end man til nu umiddelbart har tænkt over og gjort brug af. 


NPP klinikken, er vidende om, at online terapi ikke har været så udbredt i Danmark, som det i mange år har været andre steder i verden. Og vi ved, at det er en tilvænning for dig som klient, at skulle gøre brug af online terapi. Men du kan være helt tryg og rolig ved vores online terapisessioner. 
 

Vi har rigtig god erfaring i at give coaching, konsulentydelse og terapi online, og har været meget overrasket over hvor fantastisk et værktøj det har været i vores klienters og kunders forløb.  Helt konkret, så har vi siden 2010 konsulteret og rådgivet betydelige firmaledere og medarbejdere globalt via online samtaler.
 

Med den nuværende corona-krise, så vil online terapi højest sandsynligt blive anvendt langt mere i fremtiden. Vi ser i udviklingen, at det offentlige Danmark også er begyndt at anvende og implementere digitale terapiformer på lige fod med det private marked. 

HVAD ER FORSKELLEN PÅ TRADITIONEL OG ONLINE TERAPI?
 

De fleste mennesker har en forestilling om, hvordan en traditionel samtale foregår. Enten har man selv været i forløb, kender nogen der har været, eller set film, som viser terapi sessioner. Og selvom sidstnævnte ofte kan være en smule manipuleret, så får man et nogenlunde billede af, hvordan en traditionel terapisamtale foregår.

HVAD SIGER VIDENSKABEN OM ONLINE TERAPI?

Der er flere år med videnskabelige studier som nu peger rimeligt entydigt på, at online terapi virker. Her kan vi opsummere med tre studier:

 • Et studie i 2014 i Journal of Affective Disorders viste, at online terapi var lige effektivt til behandling af depression som ansigt-til-ansigt terapi.

 • Et andet studie fra 2014 i i tidsskriftet Behaviour Research and Therapy viste, at online kognitive adfærdsterapi var effektivt til at behandle angsttilstande, og med positive virkninger et år efter behandlingen. Ud over dette, var behandlingen også besparende i omkostninger og tid.

 • I 2018 i Journal of Psychological Disorders dokumenterede en gruppe forskere, at online kognitiv adfærdsterapi generelt var effektivt, acceptabelt og praktisk for mental sundhedsbehandling. De fandt endvidere at der ikke var forskel på online terapi og almindelig terpi i udfald for flere psykiske lidelser, som depression, panikangst, social angst og generaliseret angst.

AdobeStock_330382257.jpeg

DEN TRADITIONELLE TERAPISESSION


Til en fysisk tilstedeværende terapetisk samtale ved os, er der typisk enten Thomas eller Majken til stede sammen med dig og måske din partner.  Vi vil sidde overfor hinanden, snakke, reflektere og sparre om din/jeres udfordringer. Efter samtalen vil du/I ofte lave nogle øvelser eller forsøge at arbejde konkret med en eller flere problemstillinger indtil næste samtale, hvor vi sammen samler op på oplevelsen af den øvelse du/I blev sendt hjem med I sidste samtale, samt hvilke tanker/følelser,  som er I spil siden sidste samtale.  
 

Der er ikke nogen skabelon for, hvad man kan snakke om til en samtale, og derfor kan de omhandle alt hvad du/I har af udfordringer eller ønske af emner. 

ONLINE TERAPISESSION
 

Online terapi er bygget op på fuldstændig samme måde som traditionel terapi. Forskellen er blot, at vi ikke sidder fysisk over for hinanden. Terapien kan både foregå over telefon og en video. Den mest udbredte form for online terapi vi laver her på NPP klinikken, er gennem en live videoforbindelse, som man kender det fra  Whereby, Zoom eller FaceTime. Videoforbindelsen sikrer, at vi både kan se ansigtsmimik, kropsprog og i højere grad fornemme hinanden, end hvis man taler over telefon. 
 

Vores online terapi over en videoforbindelse opnår derfor de samme styrker, som finder sted ved det fysiske møde. Vores onlineforbindelse er sikker og krypteret. 
 

Grundet vores positive oplevelser ved online terapi, har vi lavet en liste med fordele og ulemper ved online terapi, sådan at du kan føle dig mere tryg ved denne terapiform. 
 

HVAD ER FORDELENE VED NPP KLINIKKENS ONLINE TERAPI?


Dette gælder både dig som enkelt person og Jer som par:

 • Det er ukompliceret og let. Du kan sidde hjemme i dine rolige og trygge omgivelser og få vores hjælp. Du kan f.eks lige være stået op og sidde i din morgenkåbe og drikke din kaffe, samtidig med, at du er igang med at tage et sundt og skabende ansvar for dig selv i din terapi med os. 

 • Du kan være ude at rejse eller på besøg andet sted. Vores online terapi kræver kun en internetforbindelse og rolige alene omgivelser.

 • Hvis I er i et parterapi forløb og har små børn, så vil det også være meget mindre stressende for Jer, da I ikke behøver børnen passet fremmed sted eller at I skal fare ud af døren. Det eneste I behøver, er at kunne trække Jer ind i et rum, hvor I kan få fred og ro til Jeres terapi. Alt bliver mere fleksibelt og roligt.

 • Som par, kan vi alle 3 (terapeuten og Jer) være i samtale på en skærm, uden at I behøver at sidde i samme lokale eller lokalisation. Måske er I gået fra hinanden, måske er I uvenner og adskilt, måske er I under separation/skilsmisse, måske har I uenighed om jeres børn, måske bor den ene part langt fra den anden osv. Vi ender i samme terapi “rum” på skærmen og uden nogen form for besvær, selvom I har svært ved at være tæt på hinanden.

 

 • Hvis du er enlig med børn og ikke har pasningsmuligheder, er online terapi en fantastisk ting for dit skema og liv. Vi finder altid en måde at kunne afholde en god og grundig online terapi, selvom du har børn ved dig. Vi er flexible og helt forståelige overfor dine udfordringer med pasning og måske manglende netværk.

 • Hvis du har sociale udfordringer eller social angst, så kan det være mere beroligende at få terapi i trygge og vante rammer hjemme ved dig selv. Du undgår, at blive stresset, af at skulle hen til vores fysiske klinik, og dermed kan du bedre samle dig og koncentrere dig om dine udfordringer I terapi sessionen. 

 • Lider du af stress, så har du sikkert haft rigelig med aftaler og ting i tilværelsen, som du har skulle nå eller leve op til. Her vil et online terapiforløb også tjene dig, ved, at du kan lave nogle af vores åndedrætsøvelser inden terapien starter og så sætte dig rart tilrette, tænde din skærm eller telefon og gå igang med din nye vej mod mindre stress og påvirkning, via vores terapi. 

 • Har du smerte efter eller under sygdomsforløb/ulykke, så er vi ret sikre på, at du i forvejen har måtte rende til en del undersøgelser, behandlinger osv. Og lige netop din mentale udvikling og kropslige helbredelse kommer ikke af mere uro. Du har brug for ro, forståelse og accept af dit nye liv. Vi ønsker, at du skal opnå dette, via et påpasseligt og omsorgsfuldt forløb ved os, så her foreslår vi oftest, at du tager vores terapi gennem online sessioner. 

 • Du ønsker ikke risiko for smitte grundet sygdom eller skader. Vi respekterer dig, og dine ønsker, og vi forstår dig fuldt ud. På klinikken er vi yderst forsigtige og meget opmærksomme på smitte og vi lader ingen klienter kommer med forkølelse, hoste eller anden virus/influenza. Grundet, at vi har flere klienter, som har langvarig eller alvorlig sygdom, så giver vi  kun fysisk terapi i lokale med adskillelse af klient og terapeut via et plexiglas. Neuropsykologiske udredninger vil foregå i lokale med Dr. Thomas Zoëga Ramsøy uden plexiglas pga. opgaver og undersøgelse, men her er vi yderst påpasselige. Dog vil vi støtte dig i dit valg om online terapi, hvis du er det mindste bekymret om smitte. Vi har ingen venteværelse, da vi beder klienter møde op på tidspunktet for deres terapi, hverken før eller efter. Vi beder også klienter kun møde op alene, såfremt det er en neurologisk undersøgelse og udredning eller enkelt person terapi. Hvis du følges af din partner eller en ven, så kan denne tage plads udenfor I haven om sommeren eller gå en dejlig tur til Marinaen. Om vinteren, må vi bede din følgesvend komme tilbage efter endt undersøgelse eller terapi. 

 • Til sexologiske terapisamtaler oplever vi ofte, at nogle klienter har en barriere på grund af, de føler sig nødsaget til at søge hjælp vedrørende en sexuel udfordring. Her kan en online terapi give en tryghed og en følelse af mere anonymitet for dig som klient, ved at vi enten tager terapien på skærm eller i telefonen. Intet er forkert at gå i terapi for, heller ikke seksuelle udfordringer. Du søger jo terapi, netop fordi du tager et ansvar for dig selv. Vi støtter dig, hjælper dig og rådgiver dig. 

 

HVAD ER ULEMPERNE VED ONLINE TERAPI?
 

Det fysiske møde kan virke betryggende for nogle mennesker og det kan være rart ”at komme ud af huset”.

 

Som du kan læse på listen, så oplever vi ikke mange ulemper ved online terapien. Det handler I bund og grund nok mest om en tilvænning til at mødes på en ny måde med din terapeut. Vi har spurgt flere af vores klienter, om hvad deres oplevelse af online terapien har været. Og de siger, at første gang, føles lidt på usikker grund og lidt mærkeligt, lige indtil vi begge er på skærmen og så glemmer man helt tid og sted og terapien er I fuld gang. 
 

Mange klienter tager også selv noter til at huske ting fra terapien på et stykke papir, eller på deres computer imens vi har online terapi. Dette især fordi, vi gør brug af en slags “undervisende terapiform”, hvor vi både gør brug af psykoterapi, coaching og undervisning i dig og dine mønstre. Og her vil der ind imellem komme guldkorn, som du bare er nødt til at skrive ned og huske, eller opgaver, som du ønsker at arbejde med til næste terapi. 
 

Vi glæder os til at møde dig online eller i klinikken. 

bottom of page